Grundlovsdag er ikke kun dagen, hvor vi fejrer demokratiet, men også dagen hvor vi husker hinanden på det mest kostbare, vi har: vores frihedsrettigheder. Retten til at tro på den gud, man mener er den rigtige og retten til helt at lade være.Retten til at mødes og dele tanker og idéer i fællesskaber, man selv har valgt. Og retten til at sige højt, hvad man mener med respekt for hinanden, uanset om man er mand eller kvinde – for nu blot at nævne nogle få af de frihedsrettigheder som vi danskere har fået i gave.

Det er en ære at være folkevalgt politiker. Valgt på tillid, som er en væsentlig del af den bærende akse i vores demokrati. En tillid som jeg er taknemlig for. Mine kollegaer i Folketinget har, ligesom jeg, skrevet under på, at vi vil følge Danmarks Grundlov. Det forpligter.Vi skal også i langt højere grad forpligte de stærke ekstremistiske kræfter, som truer vores folkekære folkestyre, og de værdier vi er rundet af. Forpligte disse kræfter til at respektere det danske værdisæt.Et gammelt ordsprog lyder: Skik følge eller land fly. Og selvom vi skal byde velkommen til de mennesker, som kommer her på grund af krig og vold, må vi aldrig glemme, hvem vi er, og at ligestilling mellem mand og kvinde er en selvfølge.

At skole og uddannelse er lige vigtigt for både piger og drenge, ligesom retten til frit at ytre sig er det fælles grundlag, som vores folkestyre hviler på.Rigtig glædelig Grundlovsdag, hvor vi sammen fejrer frihed, fællesskab og folkestyre.

Bragt i Fyns Amts Avis 5. juni 2016