Alkoholbehandlingen i kommunerne sejler. Kommunerne leverer ikke varen, og regeringen ser passivt til. En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser sort på hvidt, at kommunerne ikke lever op til deres ansvar. Nu må regeringen træde i karakter og sikre, at patienterne får den nødvendige professionelle behandling.

Kommunerne er til for borgernes skyld – ikke omvendt. Kommunerne skal leve op til den tillid, vi har vist dem og sikre den bedst mulige alkoholbehandling for den enkelte patient.

Det er desværre ikke tilfældet i dag. Halvdelen af alkoholpatienterne har også en psykisk sygdom. Alligevel undlader 60% af kommunerne at undersøge, om alkoholmisbrugeren rent faktisk lider af en psykisk sygdom.

Det betyder, at patienterne tages som gidsler og ikke får den fornødne og korrekte behandling.

Det undrer mig, at så mange kommuner – ikke mindst i disse sparetider – vælger at satse på udokumenterede behandlingsmetoder. Det er også trist at konstatere, at en tredjedel af kommunerne slet ikke orienterer alkoholpatienternes egen læge om alkoholbehandlingen. At være alkoholiker er ofte en flersidet sygdom. Vigtige oplysninger går tabt, når egen læge ikke informeres.

Patienter i alkoholbehandling eller med et misbrug har brug for og krav på et professionelt behandlingstilbud.

Kommunerne er simpelthen ikke deres opgave voksen. Hvor længe vil regeringen lade patienterne i stikken?

Af Jane Heitmann Venstres Psykiatri- og Forebyggelsesordfører