I dag er det “Sindets dag”, og over hele verden sættes der fokus på vores psykiske sundhed. Sindet fortjener opmærksomhed, for en psykisk lidelse kan ramme os alle.

Faktisk er psykiske lidelser så almindelige, at mere end en halv million danskere lider af en. Det betyder, at de fleste af os kender en, som enten har eller har haft en psykisk lidelse.
At blive ramt af en psykisk lidelse er for mange en personlig tragedie. Og f.eks. stress, angst eller depression går ofte hårdt ud over både arbejds-og familieliv. Lad mig komme med et eksempel: Mere end 90.000 danskere lever med en alvorlig depression, og hvert år diagnosticeres ca. 11.000 nye tilfælde. Og hver 20. førtidspension tildeles på grund af depression. Konkret betyder det, at depression alene koster det danske samfund mere end fire milliarder kroner om året i pleje, behandling og tab af produktion. Det er mange penge, som vi kunne bruge meget bedre.
Ubehandlede psykiske sygdomme forlænger ofte et sygdomsforløb, og risikoen for f. eks. at miste fodfæste på arbejdsmarkedet er til stede. Ifølge OECD siger 70-90 procent af personer med psykiske sygdomme, at de ønsker at komme i arbejde og tilbage til et aktivt familie-og fritidsliv. Derfor er det vigtigt, at vi sammen bruger en dag som “Sindets Dag” til at huske hinanden på, at vi skal blive bedre til at se de små tegn hos vores nærmeste, vores kolleger eller hos venner i vores omgangskreds på, at noget måske ikke er helt, som det skal være. Hjælp en ven -giv sindet opmærksomhed.
Bragt i Fyns Amts Avis, Horsens Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Nordvestnyt Kalundborg/Holbæk/Odsherred, Midtjyllands Avis og Nordjyske