Dette års tema for Sex og Samfunds Uge Sex er ‘grænser’. Vi har de seneste måneder været vidner til, at sex – og sågar mordvideoer – er delt på nettet af unge mennesker, som enten er udvidende om konsekvenserne eller simpelthen har glemt at tænke sig om. Klarest i de flestes erindring er nok sexvideoen med to mindreårige, der blev delt af over 1000 unge.

Den slags burde ikke ske. Det er helt urimeligt og på alle måder krænkende, at nogen får udstillet den mest intime del af deres liv på den måde. Et stort antal unge er nu sigtet, og deres sager behandles ved de danske domstole. De risikerer en plet på straffeattesten. I januar 2019 blev en af de unge kendt skyldig i distribution af børneporno og blufærdighedskrænkelse. Det er en trist start på ungdoms- og voksenlivet.

En anden video, der er delt af flere unge, er videoen af det forfærdelige dobbeltdrab på en norsk og en dansk kvinde på trekkingtur i Marokko sidste år. Den video delte nogle folkeskoleelever med deres venner. Det er fuldstændig uacceptabelt, at dele den slags videoer. Det er helt på sin plads, at dette års Uge Sex tager fat på problemstillingerne omkring deling af intime og grænseoverskridende billeder og videoer. Der er tydeligvis brug for oplysning og dialog, så fremtiden på nettet bliver mere tryg.

Jeg er mor til tre børn og tænker, at det også er en problemstilling, som vi voksne skal blive bedre til at tage alvorligt. Vi har en forpligtigelse til at tage snakken med vores børn og unge og fortælle dem, hvor grænserne går, så ingen i fremtiden skal se sig selv udstillet til offentligt skue eller åbne ubehagelige videoer på telefonen.

Jeg deltager i Uge Sex på Sct. Hans Skole i Odense og glæder mig til at høre, hvor de unge tænker, at grænsen går. Viden og dialog er vejen frem.