Ofte bliver jeg mødt med forestillingen om, at vi politikere altid er uenige, og vi bruger vores ”krudt” på at udstille hinanden for selv at kunne fremhæve ”egne” fortræffeligheder. Men der er en anden virkelighed, heldigvis. Siden regeringsskiftet har adskillige politiske aftaler på sundhedsområdet set dagens lys, endda med bred politisk opbakning. Og det er godt for danske patienter, for sundhedsområdet har brug for den stabilitet og tryghed, som brede aftaler sikrer. Hånden på hjertet, så er det sjovest at være i politik, når man kan få mange ”med på ideen”. Lad mig komme med et par eksempler: Et af valgets store temaer var prioritering af dyr sygehusmedicin, og hvordan vi i Danmark sikrer, at danske patienter får hurtigt adgang til helbredende eller livsforlængende medicin – også selvom den er dyr. I dette forår indgik alle Folketingets partier aftale om syv principper for regionernes fremtidige prioritering af sygehusmedicin. Og det er godt nyt for danske patienter, at alle partier er enige om, at Danmark fortsat skal være et af de lande i verden, som hurtigst tager ny og godkendt medicin i brug. Fra andre lande har vi hørt triste historier om familier, der gældsætter sig for at købe medicin. Den retning skal vi ikke bevæge os i.
Op gennem nullerne har behandlingsgarantien på 30 dage været en af de mest markante ideologiske kamppladser. Sådan er det ikke mere, for med vedtagelsen af behandlingsgarantien på 30 dage for alle patienter – hvad enten man er fysisk eller psykisk syg – bakkede Socialdemokraterne, efter en markant kovending, op og stemte ”ja”. Sådan har det faktisk været med ALLE de lovforslag, Venstre-regeringen har fremsat på sundhedsområdet, og som har været behandlet i Folketingssalen siden regeringsskiftet sidste år. Venstre og Socialdemokraterne har sammen stemt ”Ja”.
Jeg kunne nævne mange andre brede politiske aftaler som f.eks. aftalen om et styrket risikobaseret tilsyn, så vi forhåbentlig i fremtiden undgår triste overmedicineringssager i psykiatrien, eller aftalen som bl.a. udvider fysioterapeuternes behandlingsmuligheder af danske rygpatienter. Alt i alt et godt år for danske patienter, som med et markant økonomisk løft på 2,4 mia. kan glæde sig over, at Venstre prioriterer danskernes sundhed. Det gjorde vi før valget, og det vil vi også gøre fremadrettet.

Bragt i Nordjyske Stiftstidende, Helsingør Folkeblad m.fl. i løbet af juli 2016