I dag er det 4. maj, og vi mindes de tapre mænd og modige kvinder, som stod op for Danmark under 2. verdenskrig. For nylig faldt jeg over den gamle sang “Frihed er det bedste guld” med melodi af vor egen fynske Carl Nielsen.

“Frihed er en dejlig brud”, ” Frihed er det gyldne skjold”, ” Frihed er en sikker havn”, ja, friheden har mange ansigter. Det glemmer vi ofte i en travl hverdag, hvor tiden ikke altid tillader, at vi læner os tilbage et øjeblik og blot mærker efter, hvad frihed betyder for hver enkelt af os. For mig er frihed retten til at leve det liv, jeg selv har valgt.

I år er det 74 år siden, at den tyske besættelse af vores land ophørte. Vi skylder en ubeskrivelig stor tak til de modstandsfolk, som trodsede den tyske besættelsesmagt.

Mennesker som satte alt på spil for din og min personlige frihed og Danmarks selvstændighed.

Vi har et fælles ansvar for at værne om danske værdier og frihedsrettigheder, for de er ikke en selvfølge.

Vores fælles værdier under pres udefra af mennesker, der ikke vil os det godt. At vi i Danmark har ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og en fri og uafhængig presse er der mange, der misunder os. Vi må ikke lade os true eller kyse af mennesker, som kommer her med andre dagsordener og lever i parallelsamfund for nedrullede gardiner og med paraboler på altanen.

Mine bedsteforældres generation skal ikke uden tak og respekt have risikeret eller ofret livet forgæves.

Når jeg i aften sætter lys i mit vindue, lader jeg tankerne gå til de danske frihedskæmpere, som også tæller medlemmer fra min familie.

I skal vide, at I ikke har kæmpet forgæves.

Vi står ved vores arv og løfter den – for frihed er det bedste guld.