De leger “hampen brænder” hos Socialdemokratiet. S-gruppeformand Henrik Sass Larsen har nemlig skrevet en ny bog, hvor han argumenterer for at legalisere hash og afkriminalisere hårde stoffer.

Man kan kun rose Henrik Sass Larsen for at tone rent flag i denne til tider ophedede debat. Men jeg må indrømme, at jeg både er dybt uenig og også forundret. For hvor er det, at Socialdemokratiet og resten af rød blok vil hen i det her spørgsmål? Lad mig starte med substansen. Hash er og bliver sundhedsskadeligt. Det er vanedannende. Det hæmmer indlæringsevnen.

I min tid som psykiatriordfører har jeg set triste eksempler på unge mennesker indlagt på lukkede psykiatriske afdelinger med hashpsykoser. Mange af de unge mennesker er mærkede for livet. Med den viden, vi har i dag, vil det være helt skævt at øge tilgængeligheden af hash, Henrik Sass.

Vi risikerer, at flere unge begynder at ryge hash i en tidlig alder og udvikler et reelt misbrug senere i livet.

Politisk er der bred enighed om, at ingen unge skal ryge cigaretter og målet er, at vi skal have den første røgfrie generation i 2030. Hvorfor så denne fuldstændigt modsatrettede politik for hash, som endda har langt mere vidtgående sundhedsskadelige konsekvenser? Jeg undrer mig. Og det gør jeg sådan set også, når det gælder om de røde partiers linje i denne sag.

På den ene side støtter Enhedslisten og Alternativet tilsyneladende Henrik Sass Larsen i hans kamp for at legalisere hash. Det samme gør den socialdemokratiske regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sofie Hæstorp Andersen, og Københavns overborgmester Frank Jensen, som begge ønsker at legalisere hash.

På den anden afviser Socialdemokratiets egen sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, pure sin egen gruppeformands forslag, og vi må forstå, at Henrik Sass’ udmelding ikke er et udtryk for socialdemokratisk politik.

Men helt ærligt, vi har jo set utallige eksempler på, at ordførerskaber bliver taget fra folketingsgruppens medlemmer, hvis man træder uden for partilinjen. Henrik Sass, ja, han er stadig gruppeformand. Tegner han mon alligevel Socialdemokratiets linje? I Venstre er vi af den klare overbevisning, at hash ikke skal legaliseres. Forbuddet mod hash og andre rusmidler er en vigtig del af forebyggelsesstrategien. Lovliggør vi hash, så sender vi som samfund et helt forkert signal om, at det nok ikke er så farligt endda. Det ønsker vi i Venstre ikke.

Når det så er sagt, er vi i Venstre helt klar til at hjælpe patienter, for hvem medicinsk cannabis kan lindre deres smerter. Det gælder kronisk syge patienter med eksempelvis kræft eller sklerose. Derfor har vi bakket op om en forsøgsordning, hvor kronisk syge mennesker kan få udleveret lægeordineret medicinsk cannabis. Det sikrer en høj kvalitet, og patientsikkerheden er i top. Forsøgsordningen med medicinsk cannabis hjælper syge mennesker og står i klar kontrast til det eksperiment med danskernes sundhed og helbred, som en generel legalisering af hash ville være hvis Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass, regionsrådsformand Sofie Hæstorp Andersen og overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen fik magt, som de har agt.

Med tre fremtrædende socialdemokraters klare ønske om at legalisere hash leger S-partimedlemmerne tilsyneladende ” hampen brænder”. Og tilbage står spørgsmålet: Hvad vil Socialdemokratiet egentlig, når det kommer til legalisering af hash? Med tre fremtrædende socialdemokraters klare ønske om at legalisere hash leger S-partimedlemmerne tilsyneladende ” hampen brænder”.