Efter endnu en kaotisk regeringsrokade har vi fået ny sundhedsminister. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) meldte noget overraskende ud ved ministerieoverdragelsen i Sundhedsministeriet, at ”Sundhed handler for mig om den lige og frie adgang” med henvisning til, at man ”skal passe meget på med brugerbetaling i sundhedsvæsnet, for med brugerbetaling risikerer vi at sortere mennesker fra, der ikke har råd til behandling”. Den melding må få enhver dansker til at undre sig over, hvad det egentlig er for en verden, regeringen lever i.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at regeringen har hævet danskernes brugerbetaling i sundhedsvæsenet med 2 mia. Alene over de kommende fire år skærer regeringen 538 millioner kroner af danskernes tilskud til høreapparater, 266 millioner kroner af pensionisters tilskud til håndkøbsmedicin og hæver danskernes tandlægeregning med næsten 1,2 milliarder kroner.

Kort sagt: Regeringen har øget brugerbetalingen og gjort det dyrere at være dansker – og det går i særdeleshed ud over de mennesker, som har den svageste økonomi, og som vi ved, også ofte er de mest udsatte på sundhedsområdet. Helle Thorning-Schmidt sagde før valget, at øget brugerbetaling på sundhedsområdet ville være ”en tikkende bombe under den fri og lige adgang for børnefamilier, ældre og socialt udsatte”.

Trist at konstatere, at regeringen år efter år lever i en verden, hvor man uden skam lover danskerne alt fra max. 30 minutters ventetid på skadestuerne til alle patienterne væk fra gangene og stædigt holder fast i egne luftkasteller om, at mindske uligheden i sundhedsvæsenet, alt imens man uhæmmet hæver brugerbetalingen – uden at blinke.