Ind i mellem er det en udfordring at skelne mellem livet som politikeren “Jane Heitmann” og livet som “Jane“. Ikke fordi jeg har lange arbejdsdage, som flyder sammen i de mest travle tider. Nej, mest fordi det at være politiker med en plads i Folketinget i høj grad er en livsstil. Jeg elsker charmen ved en uforudsigelig hverdag, hvor kalenderen overrasker, møder bliver pillet af og sat på i én uendelighed, og jeg aldrig ved præcis, hvor længe jeg skal være på arbejde, og hvornår jeg har fri. Det kræver fleksibilitet af mig, men også af min familie. Jeg lover for eksempel aldrig, at jeg kommer hjem til spisetid. Jeg skeler sjældent til klokken i forhold til, hvornår min arbejdsdag slutter, ligesom jeg ofte har en eller flere opgaver af politisk karakter, som skal løses henover weekenden. Det kan være et interview til en tv-station, en invitation til at deltage i en indvielse eller et taleoplæg på en konference. Mangfoldigheden kender ingen grænser – og det er netop det, som er charmen ved politiker-livet.

Udover at sidde i Folketinget er jeg også medlem af Kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn. Et af de hverv, som jeg har påtaget mig, er at være giftefoged. Selv om de fleste bliver gift på en lørdag, altså uden for “normal arbejdstid”, så nyder jeg at møde glade og forventningsfulde brudepar. Det er dejligt at møde mennesker i en naturlig sammenhæng, hvor politik ikke betyder det fjerneste. Det er for mig et positivt ” break” i en travl politisk hverdag.
Jeg bliver tit mødt med undren fra mennesker, som har fulgt med på folketings-tv og ikke har set andet end en næsten politiker-tom Folketingssal. Jeg forstår godt, hvis nogen spørger sig selv, hvornår vi politikere egentlig er på arbejde. I Folketinget stemmer vi om lovforslag tirsdag eftermiddag og torsdag formiddag. De dage er der mange politikere til stede i folketingssalen, og følger man med på folketings-tv, vil man ikke være i tvivl om, at nu er politikerne på arbejde. Man ved altid, hvornår møderne i Folketingssalen begynder, men ingen ved, hvornår de slutter. Nogle dage er lange, andre korte. Længden på debatten afhænger helt af de enkelte politikeres debatlyst. Når jeg ikke deltager i afstemningerne i folketingssalen, går de fleste dage med forhandlinger i ministerierne og møder i forskellige udvalg. Jeg sidder for eksempel i Sundheds- og Ældreudvalget, Transportudvalget, Europaudvalget, Erhvervs-, Vækst-og Eksportudvalget, Ligestillingsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Kirkeudvalget, og mødedagene i udvalgene er spredt ud over hele ugen – undtagen mandag som er mødefri.
Det kunne lyde, som om jeg så holder fri om mandagen, men sådan er virkeligheden ikke. Mine mandage går for eksempel med virksomheds- og institutionsbesøg, møder med patientforeninger og interesseorganisationer, ligesom aftenmøder i kredsen ofte afholdes mandag aften. Det betyder, at min arbejdsuge på Christiansborg begynder, når jeg sætter mig i toget på Nyborg station sent mandag aften med kurs mod hovedstaden. Timerne i toget er guld værd, for her kan jeg nå at skrive debatindlæg, læse lovforslag eller svare på de mange mails, som jeg modtager hver dag. På en heldig dag kan jeg være i seng inden kl. 01.00 og få en god søvn, inden jeg starter på mit kontor kl. 08.00.
Jeg har som regel flere aftenmøder på Fyn hver uge og kører derfor frem og tilbage mellem Fyn og København. Der er fredage, hvor jeg efter en travl uge falder i søvn på sofaen før min 12-årige søn.Det griner vi ofte af. Og det skal man kunne – grine lidt af sig selv – ellers bliver politik tungt og uden charme.
Bragt i Fyns Amts Avis 21. juli 2015 på opfordring af avisen