Fyens Stiftstidende (FS) har de seneste dage brugt megen spalteplads på at hænge mig ud som en spørge-Jørgen og nærmest skoset mig for mine mange §20-spørgsmål til regeringen. Hvad FS helt overser er, at kun gennem at spørge, får man svar. Hvad vil regeringen? Hvordan får man regeringen ud af busken? Hvordan får man indblik i dens tanker og overvejelser? Det gør man kun ved at spørge.

Som ansvarlig politiker med interesse i mine sagsområder og ikke mindst udviklingen på Fyn er der kun en vej frem, hvis jeg ønsker at få blot en smule mere indsigt i og indflydelse på udviklingen. Og vejen frem er vedholdende arbejde bl.a. gennem spørgsmål til ministrene og derefter opfølgende spørgsmål. En ansvarlig oppositionspolitiker må og skal bide sig fast i haserne på en ofte uansvarlig regering.

Vi lever i et demokrati og skal derfor benytte os af de demokratiske midler, vi har til rådighed. Og vi skal også gerne bruge dem flittigt. Jeg ønsker ikke at blive beskyldt for at ligge i hængekøjen, så hellere skoses for, at jeg passer mit arbejde. Det er nemlig i bund og grund, hvad sagen handler om.

Folketingets politikere har forskellige arbejdsredskaber afhængig af, om man sidder i regering eller er i opposition. Regeringspartierne kan trække på ministerierne og hele embedsapparatet, mens oppositionspolitikerne kan bruge redskaber som §20-spørgsmål, samråd og forespørgsler.

At stille spørgsmål er bestemt ikke noget nyt. I sidste valgperiode stillede den daværende opposition i alt 10.416 spørgsmål, hvoraf Socialdemokraterne tegnede sig for 3796 og Enhedslistens Per Clausen alene for 2528.

I dag er det så blandt andet Venstre, der er i opposition, så det er da det mest naturlige i hele verden at stille spørgsmål på spørgsmål for at komme helt ind til benet og få regeringen ud af busken.

Spørge-Jane, skriver FS. Det tager jeg faktisk som et kompliment!

Af Jane Heitmann MF for Venstre