På søndag skal vi stemme om en fælles europæisk patentdomstol – og jeg er ikke i tvivl – stem ”ja”. Hvorfor kan man spørge? Fordi danske virksomheder har brug for, at det bliver både nemmere, enklere, billigere og mere effektivt at søge patent på de gode danske ideer.
For et par uger siden besøgte jeg den lille virksomhed ”Herrens Mark” i Nr. Aaby. Her dyrker man mælkebøtter og rødkløver, der ender som ekstrakter, som efter sigende bl.a. er virksomme mod hedeture i overgangsalderen og knogleskørhed. En rigtig god fynsk ide, som udlandet også har vist interesse for. Desværre er det sådan, at ejeren af den lille virksomhed ikke har råd til at søge patent i udlandet. Derfor sælges produktet kun i Danmark. Det er ærgerligt, for med et udenlandsk patent kunne ejer Michael og hans bror udvide produktionen og skabe nye arbejdspladser i Nr. Aaby. Hvis Michael ville søge patent i 25 europæiske lande – som reglerne er nu – vil det kræve, at han laver ansøgninger på 25 sprog og betaler 25 gebyrer. Det koster flere hundrede tusinde kroner i gebyrer – og en masse tid og bureaukrati for den lille virksomhed. Med et ”ja” til patentdomstolen vil Michael fremover kunne nøjes med at søge patent i et land, på et sprog og betale et gebyr på ca. 37.000 kr.
De virksomheder, som søger flest patenter, er de små og mellemstore – og det fynske erhvervsliv er i høj grad præget af netop de små og mellemstore virksomheder. Fyn er den region i Danmark, som har mistet flest produktionsarbejdspladser siden finanskrisen i 2008. Vi har derfor i særlig grad brug for alle initiativer, som kan skabe vækst – både på den korte og lange bane. Her vil et ”ja” til patentdomstolen både hjælpe fynske virksomheder og beskytte gode fynske ideer på vejen til fornyet fynsk vækst. Derfor: Stem ”ja” til patentdomstolen.