Regeringen har netop fremlagt en ny forebyggelsesstrategi for danskernes fremtidige sundhed. Regeringens ambition er, at flere danskere skal have flere gode leveår. Det er svært at være uenig i. Men hvordan man reelt kommer i mål med og får succes med indsatsen, rummer strategien ikke konkrete bud på. Planen er en gang varm luft.

Sundhedsministeren har en drøm om, at ” mobilisere brancheorganisationer, erhvervslivet og civilsamfundets mange ressourcer, kompetencer og ideer”. Det lyder jo flot, når man gennem partnerskaber vil ”fokusere på et eller flere mål for danskernes sundhed” – men det falder helt til jorden, når man vil lade indsatsen bero på, at ”alle der har mod på at tage ansvaret på sig og bidrage….potentielt kan blive partnere”. Det er meget lidt forpligtende og viser os langt fra vejen til at nå målet.

Jeg er enig med sundhedsministeren i, at vi skal udskyde alkoholdebuten for de unge mennesker. Danske unge har ”Europa-rekord” i druk. Det er ikke i orden. Vi skal også styrke indsatsen i forhold overvægtige børn, som sundhedsministeren peger på. Hver 5. barn i Danmark er overvægtig, og det er en tikkende bombe under det danske sundhedsvæsen.

Men skal vi styrke indsatsen og for alvor bidrage til at give danskerne flere gode leveår, så kræver det, at vi alle tør tage et ansvar på os. At vi tør fortælle forældrene, at de har et ansvar for, hvilken mad de serverer for deres børn, hvor tit de sender deres børn ud i det frivillige forenings- og sportsliv, ligesom de har et ansvar for at tage diskussionen om alkohol-vaner derhjemme over køkkenbordet.

Det kræver, at vi politikere tør sætte kursen og melde konkret ud, hvor og hvordan ansvaret skal fordeles, og hvad der skal til for, at børn, unge og ældre kan foretage oplyste valg – sunde eller usunde. Løs snik-snak, og luftige strategier giver ikke danskerne flere gode leveår – højest lidt hovedrysten over endnu en luftkastel fra en regering der ikke formår, at levere konkrete svar på, hvordan vi reelt sikrer danskerne flere gode leveår.