Duellen mellem Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen for nylig bød på overraskelser. For ingen havde vel for alvor troet, at det ville være så svært for Mette F, at forklare hendes eget forslag om ret til tidlig pension. Vi ved, at Mette F har afsat 3 mia. til projektet og regnestykket fra Finansministeriet viser at kun lidt under 3.000 personer ville kunne få glæde af en ret til tidlig pension.

Men hvem der er i givet fald skal have ret til tidlig pension er en velbevaret Socialdemokratisk hemmelighed. Ja, faktisk så velbevaret at ikke engang Socialdemokraterne selv ved det. At kalde det et “bluff-nummer” er helt på sin plads. For som det ser ud lige nu kan retten til tidlig pension være en hvilken som helst faggruppe: murere, tømrer, brolæggere, slagteriarbejdere, tagdækkere, stilladsarbejdere, social-, sundheds- eller klinikassistenter, for nu blot at nævne et par eksempler.

Vi har mange faggrupper i vores samfund som lever med risikoen for at blive nedslidte – fysisk eller psykisk. Hvis Mette F meldte ærligt ud, ville hun samtidigt også sortere størstedelen af danskerne fra – for pengene rækker ikke. Pengene rækker kun til, at under 3.000 danskere ville kunne forlade arbejdsmarkedet lidt tidligere.

Set fra min stol er det afgørende, at hvis du bliver syg eller nedslidt, skal du have gode muligheder for at forlade arbejdsmarkedet. Vi skal som velfærdssamfund holde hånden under dem, som af den ene eller anden grund ikke længere kan bidrage til det arbejdende fællesskab. Men det skal hverken være fagforening eller fag, der afgør, hvornår man forlader arbejdsmarkedet.

Hvis du lige nu sidder og overvejer om Socialdemokratiets plan involverer dig og din faggruppe, så må du forberede dig på endnu en socialdemokratisk skuffelse, for pensionsudspillet er bare bluff. Det afslørede Mette for åben skærm, da hun tabte både mælet og duellen med Danmarks statsminister.