Den fynske turisme skal styrkes – og her er det ikke til at komme uden om lystfiskerturismen. De seneste år har jeg kæmpet målrettet for, at styrke de fynske muligheder for at booste Fyn som attraktiv lystfiskerdestination. Derfor glæder det mig, at Assens Kommune nu får mulighed for at grundlægge et Center for Kyst- og Lystfiskerturisme. Regeringen foreslår, at der med finansloven for 2018 prioriteres 32 millioner kroner over de næste fire år til projektet. Det er en stor sejr for Fyn og en god investering for Danmark, som jeg håber at der kan samles flertal for.

På Fyn har vi særligt gode forhold for fiskeri – ikke mindst i området omkring Helnæsbugten. Området har udover et stort lystfiskerpotentiale også en stor attraktionsværdi for andre turister. Og den lokale opbakning til områdets aktiviteter er stor.

Centret for Kyst- og Lystfiskeriturisme kan formidle de unikke kystnære friluftsmuligheder, der er på Fyn, med særligt fokus på lystfiskeri. Der er nemlig behov for, at flere får øje på Fyn som en lystfiskerdestination. Endnu flere skal have glæde af de gode muligheder for at fange fynske fisk, og skal vi styrke den fynske position, er det afgørende, at det sker i samspil med lokalområdet og i respekt for naturen. Det kan et center for kyst-og lystfiskerturisme bidrage til.

Lystfiskeri er en god forretning for Danmark. Omkring 18 procent af den danske befolkning er lystfiskere eller har været på en eller flere fisketure. Til det tal kommer de mange udenlandske turister, der hvert år rejser til Danmark for at opleve naturen og nyde de gode muligheder, der er for at fiske. De mange lystfiskere bidrager positivt til den danske økonomi. I 2010 viste en større undersøgelse, at den samlede omsætning fra danske og udenlandske lystfiskere kan opgøres til 2,9 milliarder kroner.

Lystfiskere er eftertragtede turister blandt andet på grund af de mange overnatninger og den omsætning, som de genererer i restauranter og butikker. Med de mange penge fra finansloven får Assens nu en unik mulighed for at blive et kraftcenter for lystfiskerturisme – både lokalt og internationalt.