Det er trist læsning, at antallet af de længerevarende bæltefikseringer på over 48 timer i psykiatrien er det højeste siden 2005. Men endnu mere trist er, at sundhedsminister Astrid Krag tilsyneladende stikker hovedet i busken og ikke vil forholde sig til den bekymrende udvikling.

Sundhedsministerens svar på stigningen er, at regeringens psykiatriudvalg kommer med et udspil og anbefalinger, men hvornår vides ikke. Oprindelig var det planen, at psykiatriudvalget skulle komme med sit udspil i maj. Nu er vi langt på den anden af sommerferien, og vi har til dato endnu intet set.

Konsekvensen er, at psykiatrien sejler – ingen ved hvor hen – for ministeren, som skulle stå ved roret, nægter at komme med løsningsforslag, ideer eller vise handlekraft. Regeringen har en målsætning om at nedbringe tvang i psykiatrien – men hvordan, hvornår eller hvorledes – alle disse spørgsmål mangler vi og psykiatriens brugere svar på, ligesom vi mangler svar på, hvornår psykiatrien skal på finansloven og opgraderes med 2 mia., som S-SF lovede før valget i 2011. Jeg synes, det ville klæde sundhedsministeren at trække hovedet ud af busken og give os de svar, vi mangler, så vi sammen kan fortsætte det arbejde, som Venstre igangsatte før valget med at udvikle, løfte og styrke psykiatrien.

Af: Jane Heitmann (V), Psykiatri- og Forebyggelsesordfører