Netop nu behandler Folketinget et lovforslag, som skal sikre danske patienter ret til hurtig udredning og behandling – uanset om man er patient med en fysisk eller psykisk sygdom.

Den tidligere Socialdemokratiske regering forringede danske patienters rettigheder og slækkede på behandlingsgarantien på 30 dage og valgte i stedet at lade nogle patientgrupper stå på venteliste i op mod 60 dage. Det mener vi i Venstre er helt urimeligt, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi altid har undret os over, at Socialdemokraterne ikke ville stå sammen med os på patienternes side og sikre alle hurtigt behandling. For vi ved det jo alle sammen, at ingen bliver raske af at stå på venteliste.

Så sent som i september slog socialdemokraterne det fast, at de ville stemme imod regeringens lovforslag. Forstå det, hvem der kan, men styrkede patientrettigheder var ikke Socialdemokraternes kop te. Så hellere lade patienterne vente i det offentlige sundhedssystem.

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg var ved at få min morgen-te galt i halsen, da jeg for nylig kunne læse, at Socialdemokraterne på Christiansborg nu havde skiftet mening: man ville nu støtte regeringens forslag om hurtig behandling, hurtig udredning og mulighed for at søge et privat tilbud, hvis det offentlige ikke kan opfylde betingelserne fra hurtig behandling.

Jeg var nok ikke den eneste, som kløjes i morgen-teen. Mon ikke også den Socialdemokratiske regionsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen og Socialdemokraternes regionsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman var noget forbløffede den 15. marts, hvor Folketinget 1. behandlede lovforslaget om styrkede patientrettigheder. De to regionsformænd publicerede selv samme dag et kritisk debatindlæg, hvor man talte dunder mod Venstre-regeringens lovforslag om 30 dages behandlingsgaranti – alt imens Socialdemokraternes Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen på Folketingets talerstol forklarede den bemærkelsesværdige kovending.

Hvorvidt de socialdemokratiske politikere i regionerne og på Christiansborg har glemt at tale sammen, skal være usagt. Vi i Venstre er glade for Socialdemokraternes opbakning – i hvert fald dem på Christiansborg.

Vi har altid sat patienten før systemet. Nu lægger vi fra land og afstikker en blå kurs og et rødt hold er med ombord. Bedre sent end aldrig, Socialdemokrater.

 

Bragt i Fyens Stiftstidende d. 9. maj 2016