Studietart Traditionen tro byder september måned på studiestart for unge over hele landet. Studenterhuen har fundet plads på hylden, og det er for mange unge tid til at tage hul på nye udfordringer. Det er en spændende tid, hvor livet tager en ny drejning, og voksenlivet skal de kommende år formes og spole i en helt ny retning.

Det er ikke meget, vi forældre ser til vores store børn den første »vilde« tid, hvor rustur og intro til studiet fylder hverdagen. Heldigvis er der rigtigt mange unge, som kommer godt igennem studietiden og fint finder balancen med studieliv og et aktivt fritidsliv. Men – desværre – oplever flere og flere unge, at livet i studietiden spoler i den forkerte retning. Et pres for at leve op til et glansbillede: det perfekte studieliv med gode karakterer, fest, studiejob og frivilligt arbejde – bliver hurtigt et tungt åg at bære. For livet er jo sjældent kun fest, farver og glamour. Man glemmer det blot. For gennem de sociale medier kan man hurtigt få det indtryk, at alle andre end en selv lever et liv fyldt med netop fest, farver og glamour.

Mere end hver 10. ung har ondt i sjælen – de føler, at deres mentale helbred er dårligt. Det gør livet på en uddannelse svært, og det kan få alvorlige konsekvenser for en ung. Derfor skal vi handle, både forældre og politikere. Jeg er mor til tre børn og mine ældste to læser på en videregående uddannelse. Jeg ved, at det ikke altid er let at fornemme, hvordan »humør-barometret« står. Men det er vigtigt, at vi, også når de unge flytter hjemmefra, følger dem på livets vej og med kærlig nysgerrighed spørger ind til deres trivsel.

Politisk har det været en prioritet for os i Venstre at styrke indsatsen, så vi i højere grad får øje på de unge og fanger de første tegn på mistrivsel, før de unge bliver patienter i psykiatrien. Vi har sat ind med gratis psykologhjælp til unge og en fremskudt regional psykiatriindsats, sammen med partierne bag satspuljen. Senest har vi med aftalen for Regionernes økonomi 2019 afsat 200 mio. kr. målrettet psykiatrien. Men vi er ikke i mål.

Sundhedsministeren har for kort tid siden nedsat et ungepanel, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi politisk kan sætte rammer, der i højere grad letter presset på de unge. Vi hører ofte, at den såkaldte »karakterbonus« , der gør, at vores unge kan gange deres gennemsnit op, hvis de starter uddannelse tidligere, presser de unge, fordi den skævvrider og bidrager til karakterræs. Det dur ikke, og vi i Venstre arbejder på at afskaffe karakterbonussen.

Vi skal passe på vores unge mennesker, de er vores fremtid. Starter voksenlivet med en stress-, angst- eller depressionsdiagnose, er man bagud på point. Nu sadler vi om og gør en indsats for at finde årsagerne og afsøge muligheder for at afhjælpe mitrivsel, så flere unge i fremtidens Danmark får den bedst mulige start på voksenlivet. Det har vores unge fortjent.