I dag er det ” World Health Day”.

Det er WHO, der står bag den årligt tilbagevendende mærkedag.

Dagen markerer stiftelsen af organisationen og bliver hvert år brugt til at sætte fokus på et emne inden for sundhed. I år er dagen dedikeret til at sætte fokus på depression og mental sundhed.

Depression er en sygdom, som rammer bredt. Sygdommen er så udbredt, at de fleste af os kender én, der har været ramt af depression.

Alligevel kniber det for mange af os helt at forstå, hvad det vil sige at være ramt af depression. Et brækket ben er synligt for omverdenen, en depression eller en psykisk sygdom er ikke til at se. Det stiller helt andre krav til alle omkring det menneske, der er ramt af depression eller en anden psykisk sygdom.

Lad os bruge dagen i dag til at minde hinanden om, at sundhed ikke kun er fysisk.

Sundhed handler også om psykisk og socialt velvære.

Når WHO sætter fokus på én af de sygdomme, som er svære at se for omverden, er det vigtigt at understrege, at ikke alt kan forklares eller forstås ved at sætte et ” mærkat” på.

Jeg håber, at WHO også vil bruge dagen i dag på at se indad og ændre defi-nitionen af transkønnede, som i dag står på listen over psykiske sygdomme. I Danmark har vi valgt at gå mod WHO’s anbefalinger og har fjernet transkønnede fra listen over psykiske sygdomme.

Det, håber jeg, er første skridt mod, at færre transkønnede bliver udfordret af dårligt psykisk helbred og bliver ramt af depression.

For vi ved, at transkønnede i dag er mere udsat for eksempelvis depression sammenlignet med den øvrige befolkning.

Det er trist, når minoriteter stigmatiseres og af den grund oplever, at den mentale sundhed udfordres. Det skal vi gøre bedre. For uanset hvem man er, og hvilken lidelse man har eller ikke har, er man først og fremmest menneske. Og vi må aldrig glemme at se den enkelte, som det menneske man er, uafhængigt af hvordan man føler indeni, hvem man elsker, hvilket tøj man går i, eller hvad man døjer med af fysiske eller psykiske udfordringer.