Svar til Henrik B. Pedersen “Venstre ved du ikke helt hvor du har”, Fyens Stiftstidende den 19.
april 2015

Venstre har ikke noget forslag om at hæve brugerbetalingen hos lægen. I Venstre er vi optagede af at minimere ulighed i sundhed. Derfor undrer det mig, at Henrik B.
Pedersen her i avisen spørger, om Venstre mener, at det i fremtiden skal koste penge at gå til lægen.
Regeringen har hævet brugerbetalingen på tandplejeområdet og reduceret pensionisters tilskud på dele af medicinområdet.
Tilsyneladende er det Socialdemokraternes ambition at hæve brugerbetalingen yderligere og gøre sundhedsvæsenet endnu dyrere for den enkelte. Den fremtrædende socialdemokrat og regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, har så sent som i sidste måned skåret det ud i pap for danskerne, da hun til Jyllands Posten udtaler: ” Vi kan ikke blive ved med at presse systemet og finde penge ved at spare på lønkronerne. Derfor må vi seriøst overveje mere egenbetaling både fra patienter og pårørende”.
I dag er ca. 13 procent af sundhedsudgifterne dækket af brugerbetaling. Venstre har foreslået at nedsætte et ekspertudvalg, som kan se på, om vi kan fordele brugerbetalingen på en mere retfærdig måde og dermed tage større hensyn til f. eks. de socialt udsatte. Når Socialdemokraterne gennem flere år har ført en politik, hvor man har hævet brugerbetalingen på sundhedsområdet og nu har meldt klart ud, at man vil fortsætte i det spor, vil det klæde Socialdemokraterne at fortælle danskerne, hvor vi kan forvente ny og øget brugerbetaling – og ikke mindst hvor meget.
Og lad mig så slå fast: Venstre ved du, hvor du har – også efter valget.