Ældre

Alt for længe og alt for ofte har vi hørt om ældre mennesker, som langt fra får den omsorg og behandling som man med rette kan forvente i et stærkt velfærdssamfund som det danske.

Forholdene på landets plejehjem må og skal forbedres. Forhold som dem vi så i TV2´s hjerteskærende dokumentar i sommer må ikke gentage sig. Else, Niels og alle andre ældre skal have en tryg og værdig alderdom. Og det skal ikke først ske, når et TV-hold har været forbi med skjult kamera.  Jeg har igen og igen spurgt mig selv: Hvad blev der af værdigheden, omsorgen og empatien? 

Vi skal have omsorgen, empatien og værdigheden tilbage i ældreplejen. Og det kan kun gå for langsomt.

Jane Heitmann

Der er mange veje til at få omsorgen og værdigheden tilbage i ældreplejen. Lad mig nævne et par enkelte her.  Jeg ønsker, at der på alle kommunale plejehjem oprettes lokale bestyrelser, hvor også de pårørende har en plads. Jeg hører alt for ofte om pårørende, som både har henvendt sig til plejehjemspersonalet, til plejehjemsledelsen eller sågar kommunal bestyrelsen uden at blive taget alvorligt, når man er bekymret for plejen af ens kære. Det er simpelthen ikke i orden. Med lokale bestyrelser, hvor både personale, ledelse, ildsjæle og pårørende har en plads, åbnes der nye muligheder for frugtbar dialog. Og de pårørende vil have indflydelse på hverdagen for plejehjemmets beboere. Det er der brug for.

Vi skal styrke ældres muligheder for frit valg. Derfor ønsker jeg og Venstre, at der oprettes langt flere friplejehjem, så der reelt er noget at vælge imellem, når det sidste hjem skal vælges. I dag er det kun i ca. halvdelen af landets kommuner, at der er friplejehjem. Det skal vi ændre på, så flere ældre får flere valgmuligheder. Det manglede bare.