Coronaopblussen må ikke true psykiatriens patienter

Jane Heitmann

23. november 2021

Coronaopblussen må ikke true psykiatriens patienter

Hvis der er noget vi har lært af corona, så er det, at corona har været som et gigantisk forstørrelsesglas på de massive udfordringer, som psykiatrien tumler med.

Alene i Region Hovedstaden er henvisningerne til børne- og ungepsykiatrien steget med 27 pct. som følge af corona-nedlukningerne. Vi taler ikke om mistrivsel, men om langt alvorligere udfordringer. Stress, angst, depression, selvskade, selvmordstanker og mange andre lignende diagnoser. Ventelisterne til regionens psykiatri er alen lange. Det samme gør sig gældende for ventetiderne til psykologbehandling for vores unge op til 24 år. Det er ellers et flot tilbud, at man kan komme gratis til psykolog, når livet gør ondt. Men unge kan risikere at skulle vente i månedsvis på, at komme til første konsultation hos psykologen. Det kan være en katastrofe i et ungt og sårbart sind, særlig fordi det for mange er en svær proces at få taget det første skridt og række ud efter hjælp. Det sender et umådelig trist signal, at når man endelig rækker ud, så får man en ”spand koldt vand i hovedet” når beskeden om den lange ventetid tikker ind på sms eller i e-boks.

Manglende 10 årsplan for psykiatrien

Den Socialdemokratiske regering gik til valg på en ny 10-årsplan for psykiatrien. Det bakker vi op om fra Venstres side. Men vi er utålmodige. For regeringen har udskudt 10-årsplanerne tre gange og vi venter stadig på regeringens udspil. Vi har fra Venstres side et klokkeklart ønske om at løfte psykiatrien ud af den lillebror-rolle, som psykiatrien har haft i alt for mange år. Vi ønsker målrettede indsatser hvor f.eks. læger i almen praksis får mulighed for straks henvisninger til private psykiatere, så behandling kan iværksættes hurtigt. Venstre ønsker, at psykiatriens patienter får mulighed for at få en ”tovholder”, fordi det slider at være patient og skulle holde øje med alting selv. Men det slider også på de pårørende, at være den der holder snor i både behandling og hverdagens små og store udfordringer. Vi kender ”tovholder-funktionen” fra kræftpakkerne, hvor det har været en succes med en ”patient-ansvarlig” læge.

Nu hvor corona blusser op igen er det helt afgørende, at Sundhedsminister Magnus Heunicke ikke kryber i flyverskjul, men tager opgaverne i psykiatrien alvorligt og får handlet på det. Ingen har fortjent, at skule stå på venteliste i månedsvis. Venstre er klar til handling.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...