Stærke landdistrikter er nøglen til vækst i hele Danmark

Jane Heitmann

26. januar 2021

Det kommer næppe som nogen overraskelse for nogen, at vi i Venstre har en særlig forkærlighed for landdistrikterne og udviklingen af et Danmark i balance. Da vi havde regeringens ansvaret i sidste valgperiode, indflyttede vi hundredvis af arbejdspladser til bl.a. Odense, Nyborg og Bogense. Arbejdspladser er en vækst-driver, men det er uddannelse også. Derfor var det også en prioritet for os, at sikre f.eks. mulighed for at færdiggøre lægeuddannelsen fra SDU i Esbjerg. Mange landområder er udfordrede af lægemangel, og vi ved, at der, hvor man uddanner sig, er der en tendens til, at man slår ned, når det første job skal søges. Sidst men ikke mindst er god infrastruktur helt afgørende for mobiliteten i landdistrikterne, fordi afstand har en helt anden karakter end for byboerne.

Jeg har boet i Fyns største landkommune Faaborg-Midtfyn i mere end 20 år. Jeg ved, hvad afstand betyder, når børn skal i skole, unge mennesker søge uddannelsesinstitution eller mor skal på arbejde. Derfor var det også noget af en overraskelse, at den nye Socialdemokratiske regering dumpede den fuldt finansierede infrastrukturplan, som den tidligere VLAK-regering havde indgået aftale om. En infrastrukturplan, som bl.a. ville sikre fynboer en fuld udvidelse af E20, så netop mor og far kan komme hurtigt på arbejde – og retur til en træt familie efter en lang dag i skole og på job.

I det hele taget er det noget af en mavepuster, at Socialdemokraterne ikke har prioriteret landdistrikterne og udvikling i hele Danmark. Tænk bare på, at regeringen f.eks. har tredoblet generationsskifteskatten for familieejede virksomheder. Det rammer dansk landbrug hårdt, når sønnike skal overtage den fædrene gård. Det rammer også familier i landdistrikterne hårdt, når regeringen har valgt at øge bilafgifterne. Enhver der har boet uden for storbygrænserne ved, at man på landet er helt afhængig af ikke bare én – men ofte to biler, hvis både arbejds-, fritids- og familieliv skal hænge sammen. Når vinden vender og Venstre igen træder ind i regeringskontorerne, så skal bl.a. generationsskifteafgiften rulles tilbage, ligesom der igen skal fuldt fokus på en udbygning af infrastrukturen – også på Fyn.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...