Frihed for vores ældre til at leve det liv man selv har valgt

Jane Heitmann

14. oktober 2021

Venstre ønsker et opgør med den systemtænkning, som hvert eneste år betyder, at ægtefæller og livsledsagere må leve adskilt de sidste vigtige år af livet. Det er jo hjerteskærende, at mennesker efter måske 60 eller 70 års ægteskab må leve den sidste del af livet alene. Prøv at forestil dig, at du en dag ikke længere kan sove ved siden af din elskede. Den person som du måske gennem årtier er faldet i søvn ved siden af, skal nu ligge alene under en kold dyne og det skal du også. Alt sammen på grund af system- og kassetænkning i den måde man har indrettet vores ældrepleje- og omsorg på. Det skal vi gøre bedre.


I dag er det sådan, at mange ældre ikke kan blive boende sammen, hvis den ene bliver plejekrævende og må flytte på plejehjem. På mange plejehjem er der nemlig ikke mulighed for, at du kan flytte ind med din ægtefælle eller livsledsager. Vi skal tænke ældreomsorg og pleje helt anderledes, så plejen i fremtiden i langt højere grad kommer til den plejekrævende i eget hjem eller partnere får bedre muligheder for, at flytte ind i det sidste hjem sammen. Mennesker er forskellige og har forskellige præferencer livet igennem. Sådan er det også for ældre, som gennem et langt liv har indrettet sig, som de har fundet bedst. Det skal de kunne blive ved med – også selvom dåbsattesten er lidt gulnet i kanten.


Venstre ønsker, at boligmassen gøres mere fleksibel så f.eks. en seniorbolig nemt og smidigt kan indrettes til en plejebolig, når behovet opstår og den ene ægtefælle bliver plejekrævende. Det betyder, at plejen kommer hjem og et ægtepar kan blive sammen i eget hjem frem for, at man må sige farvel til et liv i tosomhed og goddag til et liv i ensomhed, uden ægtefællen ved sin side. Man skal kunne bo og leve med den man elsker hele livet, fordi man ønsker det og selv har valgt det.
Der er ægtepar, som oplever, at den ene bliver så dårlig, at plejeniveauet f.eks. kræver en døgnindsats eller en pårørende har brug for aflastning. Så bør det være helt naturligt, at man som ægtefæller har mulighed for at flytte ind i en mindre plejebolig på et lokalt plejehjem. Derfor ønsker Venstre en pulje på 50 mio. kr. årligt til ombygning af plejehjem, så man kan bo med den man elsker hele livet.


I dag er det, desværre, sådan at mange ældre ikke har et reelt frit valg, når den sidste bolig skal vælges. Det er nemlig kun 41 kommuner som har et friplejehjem og altså et alternativ til det kommunale plejehjemstilbud. Det er helt urimeligt, at der dels er geografisk ulighed i fritvalgsmulighederne ligesom det er umådelig trist, at valget af den sidste bolig for mange bliver ensidigt. Vi i Venstre ønsker, at der er friplejehjem i alle kommuner, så alle ældre kan vælge den bolig, som passer bedst til det menneske man er. Ældrepleje og omsorg er ikke ”one-size-fits-all” og det er valget af den sidste bolig heller ikke.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...