Manglen på håndværkere kræver handling, nu!

Jane Heitmann

25. november 2021

Manglen på håndværkere kræver handling, nu!

Siden corona-situationen tillod mere samfundsaktivitet har jeg besøgt en række fynske virksomheder. Budskabet herfra er det samme: Vi mangler faglært arbejdskraft, hjælp os.

Jeg er helt enig med mange af de fynske virksomhedsledere, der peger på, at vi må og skal steppe op på erhvervsskolerne, så vores unge i højere grad ser håndværksfaget som et tilvalg. Det er helt afgørende, at vi får handlet nu, så virksomhederne kan holde dampen oppe midt i en travl tid, men også at vi får fremtidssikret nutidens virksomheder, så de kan levere i morgen, i næste måned og om et år. Med massiv mangel på faglært arbejdskraft lige nu, må vi se i øjnene at efterspørgslen kun vil stige den kommende tid. Forventningen er, at vi i 2030 vil mangle 100.000 faglærte personer. Derfor skal vi handle i dag og ikke i morgen.

Fremtidens håndværkere skal have andre kompetencer end dem, der var brug for i går. Vi skal derfor handle nu, så vi i fremtiden har håndværkere med de rette kompetencer, hvor en bil ikke nødvendigvis kører på benzin eller diesel men i stedet kører på f.eks. brint. Det kræver nye kompetencer og dem skal kunne tilbyde danske virksomheder i morgen.

I Venstre er vi klar til handling. Vi ønsker, at styrke de erhvervsfaglige uddannelser, så det bliver attraktivt for vore unge at gå håndværksvejen. Venstre vil investere 250 millioner kroner i at styrke erhvervsuddannelserne, så skolerne har råd til at investere i moderne og tidssvarende udstyr, så de er rustet til at uddanne fremtidens unge til den grønne omstilling, vi står over for. Hvis vi skal kunne tiltrække de unge til de erhvervsfaglige uddannelser, så skal erhvervsskolerne gøres mere attraktive ved blandt andet at have det nyeste udstyr, hvor eleverne kan lære at løse fremtidens udfordringer.

Hvis vi skal lykkedes med at vække interessen for en håndværksmæssig uddannelse, så skal vi starte tidligt. Med obligatoriske praktikforløb i folkeskolen kan vi så det første frø for interessen for en håndværksmæssig erhvervsuddannelse. Med en målrettet investering i vores unge til praktikskabende aktiviteter, så vil unge gennem en praktikplads kunne få øjnene op for de mange muligheder, der ligger inden for håndværksfagene.  Vi ved fra f.eks. Faaborg-Midtfyn Kommune, at dialog mellem virksomheder og skole lønner sig på den måde, at når unge præsenteres for livet i en moderne produktionsvirksomhed, så er vejen til en elevplads ikke lang. Det handler om at vise, at der er gode alternativer til gymnasiet og de meget boglige uddannelser. Karrierevejen med en håndværkeruddannelse i bagagen byder også på spændende muligheder med udviklingspotentialer.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...