Ny ministerrokade sender et tvivlsomt signal til landets svageste ældre

Jane Heitmann

26. januar 2021

I dagens Danmark er langt de fleste ældre på landets plejehjem ramt af en demenssygdom. Det kræver et skrapt sundhedspolitisk fokus, når op mod 80 pct. af plejehjemsbeboerne har en alvorlig hjernesygdom. Det ligner et svigt af de tusindvis af ældre med en demenssygdom, når Statsminister Mette Frederiksen flytter ældreområdet fra Sundhedsministeriet over til Socialministeriet. Det er ikke blot trist for de mange syge ældre, det bør også give anledning til dybe bekymringsrynker hos de mange pårørende, som må stå på sidelinjen og se til.

Hvis man et øjeblik lader tankerne gå tilbage til sommerens hjerteskærende TV2-dokumentar om Else Marie Larsen, så husker de fleste nok, hvordan stakkels Else Marie hang og dinglede i en lift over sin seng, mens personalet stod ved siden af og pressede Else Marie til at besørge i sengen. Uværdigt på alle måder men også et vidnesbyrd om at den sundhedsfaglige viden, indsigten og empatien er sat under pres.

At passe på ældre demente borgere er ikke en socialfaglig opgave, men en opgave som bl.a. kræver sundhedsfaglig viden og empati. Den store stigning i antallet af klager om pleje- og omsorgssvigt taler for sig selv.

Vi i Venstre ønsker omsorgen, værdigheden og empatien tilbage i ældreplejen. Vi ønsker mere reelt frit valg for vores ældre og øget pårørendeindflydelse gennem lokale bestyrelser på kommunale plejehjem, hvor både ledelse, personale, beboere, ildsjæle og ikke de mindst de pårørende har en plads. Det håber jeg, at den nye Social- og Ældreminister vil samarbejde med Venstre om.

Sidst men ikke mindst ser Venstre også fremtidens plejehjem som en mere integreret del af fremtidens sundhedsvæsen, hvor aktører i kommuner, regioner og almen praksis i langt højere grad end i dag sikrer vores ældre den bedste afslutning på et langt levet liv. Et tankesæt, som det ville være oplagt at adressere i den sundhedsreform, som, vi må forstå på Sundhedsministeren, har lange udsigter, desværre.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...