Ny ministerrokade sender et tvivlsomt signal til landets svageste ældre

Jane Heitmann

26. januar 2021

I dagens Danmark er langt de fleste ældre på landets plejehjem ramt af en demenssygdom. Det kræver et skrapt sundhedspolitisk fokus, når op mod 80 pct. af plejehjemsbeboerne har en alvorlig hjernesygdom. Det ligner et svigt af de tusindvis af ældre med en demenssygdom, når Statsminister Mette Frederiksen flytter ældreområdet fra Sundhedsministeriet over til Socialministeriet. Det er ikke blot trist for de mange syge ældre, det bør også give anledning til dybe bekymringsrynker hos de mange pårørende, som må stå på sidelinjen og se til.

Hvis man et øjeblik lader tankerne gå tilbage til sommerens hjerteskærende TV2-dokumentar om Else Marie Larsen, så husker de fleste nok, hvordan stakkels Else Marie hang og dinglede i en lift over sin seng, mens personalet stod ved siden af og pressede Else Marie til at besørge i sengen. Uværdigt på alle måder men også et vidnesbyrd om at den sundhedsfaglige viden, indsigten og empatien er sat under pres.

At passe på ældre demente borgere er ikke en socialfaglig opgave, men en opgave som bl.a. kræver sundhedsfaglig viden og empati. Den store stigning i antallet af klager om pleje- og omsorgssvigt taler for sig selv.

Vi i Venstre ønsker omsorgen, værdigheden og empatien tilbage i ældreplejen. Vi ønsker mere reelt frit valg for vores ældre og øget pårørendeindflydelse gennem lokale bestyrelser på kommunale plejehjem, hvor både ledelse, personale, beboere, ildsjæle og ikke de mindst de pårørende har en plads. Det håber jeg, at den nye Social- og Ældreminister vil samarbejde med Venstre om.

Sidst men ikke mindst ser Venstre også fremtidens plejehjem som en mere integreret del af fremtidens sundhedsvæsen, hvor aktører i kommuner, regioner og almen praksis i langt højere grad end i dag sikrer vores ældre den bedste afslutning på et langt levet liv. Et tankesæt, som det ville være oplagt at adressere i den sundhedsreform, som, vi må forstå på Sundhedsministeren, har lange udsigter, desværre.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Lad os holde fast i forebyggelsen efter corona

Lad os holde fast i forebyggelsen efter corona

Måske er tiden kommet til, at hygiejnisk rengøring indarbejdes som en del af tilsynet med de forhold, vi byder vores ældre borgere. Debatindlæg skrevet i samarbejde med Pia Heidi Nielsen, sektorformand i FOA Når vi forhåbentlig snart kan lægge corona og alle...

Hvor blev der af støjbekæmpelsen fra E20 ved Nyborg?

Hvor blev der af støjbekæmpelsen fra E20 ved Nyborg?

Endelig kom regeringen med et infrastrukturudspil. Det har været meget længe under vejs. Med tilfredshed kan jeg notere mig, at regeringen lægger sig i slipstrømmen af VLAK-regeringen og Dansk Folkepartis tidligere udspil på en række punkter med bl.a. udvidelsen af...

Udvidelsen af fynske E20 skal gøres færdig

Udvidelsen af fynske E20 skal gøres færdig

Udvidelsen af fynske E20 skal gøres færdig Forhandlingerne om de kommende års investeringer i landets infrastruktur går snart i gang og her har vi i Venstre et klart ønske om, af få udvidet fynske E20 fra to til tre spor syd om Odense. Da vi havde regeringsansvaret i...