Psykisk sygdom kan ikke sættes standby under corona

Jane Heitmann

24. februar 2021

Psykisk sygdom kan ikke sættes standby, mens epidemien raser, desværre. Alt for mange mennesker med en psykisk lidelse eller sårbarhed går under radaren i denne tid. Og jeg er oprigtigt bekymret for, hvad det på sigt kommer til betyde for den enkelte, de pårørende og vores sundhedsvæsen.

Regeringen gik til valg på en ny 10-års plan for psykiatrien. Men forarbejdet trækker ud og de lovede forhandlinger mellem Folketingets partier og regeringen har lange udsigter. Ja- faktisk så lange, at ministeren netop har svaret mig at den status rapport, som skal danne grundlag for forhandlingerne, først er færdig i anden halvdel af 2021.  Årsagen er tilsyneladende corona. Umiddelbart kan man jo tænke, at det er fuldt forståeligt. Men virkeligheden er jo, at netop corona gør behovet for en ny 10-års plan endnu mere presserende.

For hvad er det for en virkelighed som psykiatriens patienter lever med hver eneste dag? Besøgsrestriktioner, aflysninger eller omlægning af aftaler, ensomhed, isolation og frygten for corona får mange til at holde sig væk fra de psykiatriske skadestuer. Det betyder, at der formentlig venter en ”patient-pukkel” forude. Patienter som potentielt er mere syge, end de ville have været, hvis de var kommet i behandling rettidigt.

Bag langt de fleste psykisk syge og sårbare står en eller flere pårørende. De er klemte og slidte. Mest fordi det kræver et enormt personligt overskud, at være der for et menneske med en psykisk lidelse. De pårørende er dem, som ofte sørger for indkøb, at regningerne bliver betalt, kontakten til kommunen og meget mere. Kort sagt, at hverdagen hænger sammen. Men det slider, for man har jo som pårørende også sit eget liv, job, familie og sociale kontakter at passe.

Det er forståeligt, at fundamentet for en 10-årig plan for psykiatrien skal ske på baggrund et solidt forarbejde. Men når en person rammes af psykisk sygdom, så er det ikke kun den enkelte person som rammes. Det gør de pårørende også. Når regeringen ikke nu og her ikke kan mobilisere overskud til at hjælpe de psykisk syge i en tid med corona, så kunne man tage i stedet tage initiativer, der støtter op om de pårørende. Der er brug for flere netværk og opstart af nye pårørendegrupper, som f.eks. kan mødes online.

At være pårørende til et menneske med en psykisk lidelse er ikke bare krævende, det er også for nogen en kæmpe livskrise. Og hånden på hjertet så undrer de mig, at Sundhedsminister Magnus Heunicke nøler med indsatserne. Psykiatriens patienter og deres pårørende har fortjent bedre – ærlig talt.

Jane Heitmann

Tidligere indlæg

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Flere Venstre-aftryk i regeringens udspil til ny sundhedsreform

Vi har ventet i mere end to år, og endelig kom det - regeringens forslag til en sundhedsreform. Det betyder, at vi nu kan gå i gang med forhandlingerne. Og det er på høje tid, for udfordringerne i sundhedsvæsenet hober sig op. Med regeringens forslag til hvordan...